Friday, 14 March 2014

 LETS TALK ABOUT LOVE

CINTA :) haha. Cinta ni satu keperluan dalam hidup. Tapi cinta ni kadang-kadang makan diri kita sendiri. Cinta ni jugak kadang-kadang mengkhayalkan kita. Cinta ni bermacam-macam rupa. Ada cinta monyet, cinta platonik, cinta tiga segi. Untuk yang bergelar manusia, yang sedang dilamun cinta. This is for you. Tak perlu nak berharap sangat yang pasangan kita tu akan kekal dengan kita. Macam-macam boleh jadi. Jodoh di tangan Allah. Tak semestinya orang yang kita betul-betul cinta and sayang tu akan jadi milik kita satu hari nanti. Apa yang kita boleh buat, cuma berdoa supaya orang tu akan jadi milik kita till jannah. Tak salah nak bercinta, tak salah nak berharap. Tapi tak perlu nak berlebih-lebihan. Takut nanti hati kita akan terluka. Buat apa nak buang masa denga bersedih? Meratapi perpisahan? Allah dah atur segalanya sayang. Di depan kita ada yg lebih baik dari sebelum ni. Percaya lah. Tak perlu bersedih. Ramai lagi yang sayang kita. Family, kawan-kawan ada. Ni nasihat untuk diri aku jugak. Jangan lupa Allah yang satu :') btw, kawan! Harap hang faham nohh?
*actually, bosan gila. HAHA --'

Monday, 17 February 2014


Hai , Assalamualaikum! Tujuan aku update blog ni sebab  bosan. Haha. Aku ada satu cerita ni. Realiti miaa cerita. Kahkah xD aku nak cerita pasal nilai keikhlasan seorang sahabat.

Al-kisah bermula masa aku form 3. Aku berkawan dengan sorang perempuan ni. Baik di mata aku walaupun ramai yang mai cerita kat aku yg bukan-bukan pasal dia. Aku kawan dengan dia hampir 1 tahun. Serius, bagi aku dia baik. Dia selalu ada masa aku senang dan susah. Sentiasa ada disisi aku. Tapi itulah manusia. Selalu nampak salah orang jaa. Salah sendiri tak nampak langsung. Ingat dah perfect sangat kot. Haha, sorry. Kitar kehidupan aku berubah lepas aku rapat dengan dia. Bukan makin baik, tapi makin teruk. Family aku larang aku kawan dengan dia, tapi aku tetap dengan pendirian aku ni jugak. Biasalah, zaman kita ni rasanya ramai yg lebih pentingkan kawan kawan kan :') semua orang sama jaa kay. Tak perlu kot nak banding banding dengan orang lain. Seriously, hate it! Then, kat sekolah ramai yg cerita kat aku pasal keburukan dia. Aku percaya tapi aku just nak lebih mengenali dia dan aku nak menilai dia. Lama lama tuu aku ada lah nampak perangai dia yang sebenar. Serius, sakit hati sangat sangat. Tak sangka pulak perangai dia macam ni. Entah dia ikhlas atau tidak kawan dengan aku sebelum ni. Sampai sekarang aku tak tegur dia. Sakit hati bila tengok dia. Sakit yang teramat sakit. Ni kaa balasan dia kat aku setelah aku banyak habiskan masa untuk dia? Aku susah payah untuk dia? Mungkin dia tak faham kot sebab apa aku hadir dalam hidup dia. Takpa lah, aku okay :') aku redha dengan ketentuan Allah S.W.T. Tapi Alhamdulillah. Aku bersyukur sangat sangat. Akhir tahun 2013, aku dapat mmbe mmbe yang gilaa gilaa miaa sempoi. Haha. Selalu ada untuk aku. Nurul Idayu Binti Rieduan, AKU SAYANGG HANG SANGAT SANGAT WEH! Thanks sebab hadir dalam hidup aku. Hang bermakna sangat sangat untuk aku. Harap kita kawan till jannah kay? :') dan jugak tak lupa kat sorang crush aku ni. Harap hang tak lupakan aku. Haha. Sayangg hang kedingg :') sayangg sangat sangat. Harap hang faham weh.

Ni dia mmbe baik aku :*
 

Saturday, 25 January 2014

Come Back !!

Im back! Hahaha xD setelah bertahun tahun tak aktif dalam blog ni , akhirnya tercapai jugak hajat aku. Keke ^^ actually, aku terlupa email dengan password blog. Harini aku try hentam email dengan password, menjadi jugak. Haha. Rindu gilaa baqhang dengan blog ni. Lama tak buat story yang pelik pelik. Macam mana lah mmbe mmbe blog aku sekarang ni. Makin maju depaa lani. Yang aku ketinggalan kat belakang. Kesian gilaa. Haha. Ni catatan first aku pada tahun 2014. Harap tahun ni lebih baik dari tahun yang sebelumnya. Aminn ^^ harini aku takdak cerita apapa pun nak kongsi dengan hampa. Cuma aku nak mintak maaf kepada yang kenal aku ni. Aku dah banyak buat salah dengan hampa. Harap hampa dapat maafkan aku :) okay! GTG. Byebye. Assalamualaikum.

Friday, 16 March 2012

TIpS mEngELaKkAn DirI dArI poCOng~

KEWUJUDAN POCONG NY MASEH LGEY D'RAGUI... AD YG PRCAYA N AD JGA YG X PRCAYA, BUT KLAU NAK CITER TNTANG JIN N SETAN, MMG BNYAK D SKELILING KITA NY,, HAA.. SETAN TGAH DOK USYA SYAF TYPE SOMETHING IN BLOG NYH.. FUHH.. SERAM!~.  D SINI AD BBERAPA TIP KLAU KORANG TRSEREMPAK NGN PCONG NY! MNALAH TAW,, BLEH DGUNAKAN PDA SAAT2 KCEMASAN NNTI~
1. BAWA BRSAMA PRODUK PKAIAN N KOSMETIK

    jikalau dsergah oleh mkhluk ny, korang kluarkan produk pkaian n kosmetik dan trus promotekan pda pcong trsebut. gerenti mkhluk ny mgambil msa yg lma untuk mmbuka blutannya.

2. BRPURA-PURA JDEY CRAZY
    sbnarnya pcong ny lazy nak mnyakat org crazy. tkut nnti dya jgak trsampuk jdey gila.. tapi.. korang jgn lha crazy x brtempat ~!

3. MAIN TENG TENG
    ajaklah pcong ny brmain brsama korang.. msti dya ska main lmpat2 ny. game ny pasti mghiburkan n mgkhusyukkan pcong 2..

4. BERI TEKA-TEKI OR GAME YG PLING SSAH
    if korang dganggu, cuba beri one teka-teki ataupun game yg mncabar mnda pcong ny.. bgey rubiks cube ke, bgey sudoku ke.. bgey msa 8 jam pda pcong utk slesaikan. time ny lha korang cpat2 cabut lari!!

5. BRJALAN SMBIL TTUP MTA
    cara ny mmg brkesan coz korang x akan 6pak lgsung pcong trsebut.. jdey x prlulah risau..

6. MNYAMAR JDEY PCONG JGAK
    kompem pcong x ggu korang.. (cuma mgkin dya ajak korang utk brkawan ngn dye je.. haha)




Monday, 2 January 2012

besTIe2 AFin ^_^

skrang ny afin nak crita tntang bestie2 afin .. before that.. nickname suda tukar.. ~heee.. bestie yg kasi  name 2.. like sgt2.. ^_^

                                                        NOOR SYAKIRAH ^_^
uke... ny bestie afin yg pling afin syg.. dya take care kat afin.. dya jgak slalu support afin... nickname dye.. kierah..  afin ibaratkan kierah sbagai kakak afin sndiri,,ayat yg kierah slalu sebut .. "astarghfirullah halazim" ... huhu ...  tarikh lahir kierah 15/8/97 .. pic kierah yg sebelah kanan k.. yg sbelah kiri 2.. jap g afin cite... ^_^ 

                                                               NUR IZZATI   ^_^ 
 ny izzati.. kitorang pggil dye.. ieja.. lahir pada 22/7/97 .. ieja baeq.. dye pendiam... ayat yg slalu dya ckp..  "ieja bukan apa,, ieja cuma _____ " haha.. ayat dye best lah.. kan3??... pic dya yg sbelah kiri k...  ^_^  pic yg sbelah knan 2... my pic... ~heee  ^_^

                                                    FARAH NURHADIRAH ^_^
 err.. ~heee... ny farah... kitorang pggil dya fara @ farah jewp... orangnye lemah lmbut.. sopan sntun.. huhu.. chumell lax tuhh.. ^_^  .. fara baeq .. dya slalu bgey nasihat kat afin..  fara mmg x pilih kasih .. ~heee... birthday fara 28/10/97 ... fara mmg lmah lmbut.. #serious#  ^_^  ayat yg fara slalu sebut.. "whatever"   ~huhu  ^_^ .. 

                                                                NUR WANI ^_^
haa... ny wani.. baeq3.. ~heee  ^_^ ... chumell kan?? ^_^ .. wany lmah lmbut gak, sopan sntun,, mcm2 lagi lahh.. eee.. chumell lar pic nihh.. geram tgok.. ^_^ .. ayat fav wany plak.. "gegeh ,, ciqit" tah pape lahh diorang nihh .. ~heee... ^_^ .. bukan calang2 org nye.. garang oo... huhu... ~heee.. guraw jewp.. wany was born on 31/7/97 ... ^_^ 

                                                                NUR ADILLA^_^
haa.. ny awex cun plak.. nickname dye.. dilla... chumell kan.. ?? ^_^  ..  hoho...  best oo kwan ngn dya.. ~heee..  ayat dye plak.. "ajjjewww"  .. hahahahaha... ape2 aje lahh...  ^_^ .. wohh.. afin pun terikot dahh... ~!  birthday dilla 11/9/97 .. ZZzZ.. nak 6ber dilla?? minx sndiri.. pndai2 korang lahh... ^_^  hoho..

                                                        NUR FARHANAH^_^
 fuhhh... ny farhanah... kitorang pggil dye frhanah.. ^_^  .. raja lawak oo.. haha..~  ..  hurmm.. sikap2 dye bagi afin ... :- lawak,, garang,, chumell (ni bkan sikap nihh..huhu.. biar lahh. suke t lar)... ~!~  ^_^ .. birthday dye 2/6/97  ...  ayat fav dye pun "ajjeww" gak... maybe ade word laen kot.. !~  ~heee...  nak 6ber frhanah?? nahh.. 999... call lahh... d nanti2kan... ^_^

yg ny bestie laki2 plak... ^_^

                                                               MOHD FAIZ ^_^

haaa~ .. ny.. faiz.. dlam klas pggil pa ihh .. sbutan x btul .. hahaha.. nama faiz.. pggil pa ihh... urghh.. saingan afin dlam klas..  pndai bukan sekadar rupa.. hoho... dpat 6ber 1 dlam kelas... pndai lar dya.. smpai kadang2 afin jelez... ayat fav dya ?? lorhh.. xtaw lar plak.. tadak kod..  ^_^  .. birthday faiz 16/7/97 .. ^_^



                                                             MOHD RIDZUAN^_^

ny ridzuan... pggil pun ridzuan jgak... pndai ooo... saingan afin gak... yg bestie gurlz 2 pun saingan afin jgak.. ~heee... ..  birthday ridzuan 26/1/97  ... 
dya baeq,, hah,, sopan2... anak ustaz.. besa lahh.. ^_^

                                                                   JUFFRI ^_^
 ny juffri ... kitorang pggil dya.. pi'ee .. haha... ayat fav pi'ee "ajjjeeww".. alah.. dya tiru dilla... haha.. jgn amek atey yeaa~~!! dya ada awek.. cun ooo.. huhu... ^_^  .. birthday pi'ee tah lar.. dya rahsiakan.. hahaha... ^_^ .. kdg2 lam klas dya yg bsing... bsing ngn lawak2 bodo dye 2.. ~heee..  

                                                                    RAHMAT ^_^
haa.. ny rahmat.. afin pggil dya abg att @ abe att .. haha .. yo lahhh .. kena hormat .. dya lebiy tua drey afin..nama pggilan afin .. abe att yg kasi..  ^_^ .ayat fav abe att "ayomehh"  .. hahah.. pelik kan?? ....  dya baeq lar jgak.. kekadang jea menjengkelkan... ~heee  ;D ..  syang abe att lar jgak.. coz abe att kwan afin... yg laen unn afin syang ketad2... ^_^  .. 

                                                             MUHD HAZWAN ^_^
ny hazwan.. just pggil hazwan jea.. kitorang x rpat kat skolah.. but rpat lam fb nihh.. tah pape arr~!  kami sehari x gado.. x boleyh  lar.ayat fav hazwan plak  "huh"  .. ..  tapi.. dah nak wat camna.. nama pun kwan2... kena lar sling bntu mmbantu n sling memahami... ^_^  .. birthday hazwan 9/5/97 ... baeq lar jgak... lebiy baeq lagi klau korang mengenali hazwan...baru korang taw hazwan ny mcm mna... ~!



smpai ny saja.. diorang ny.. BESTIE afin yg baeq d mata afin.. d mata org laen xtaw lahh... hope uollss will like it...  idop.. prlukan kwan2.. untuk lbiy bhagia...<3 <3 :DD ^_^

AbAng anGKAT aFIN ^_^

skrang ...afin nak crita psal abg2 angkat afin... diorang ny.. sbenarnya.. bnyak yg jiran2 afin or kwan2 abg kndung afin ..  tapi ada yg drey laen.. jauh nun d sana.. haha.. 

                                                               Syazrull Aliff ^_^
ny Syazrull Aliff... afin just pggil alip...  actually kitorang ny jiran ... afin just anggap alip ny sbgai abg angkat afin..so,, alip lah org first yg jdey abg angkat afin... padahal.. alip bukan tawu pun.. ~heee... skrang ny baru dya tawu.. [coz dya sedang baca..]  ^_^ ..  alip ny seorang sperman malysia ooo... ^_^  >>  beza umo kitorang just 1 years.. baeq lar jgak.. ahax..~  pndai buat lwak mcm abg dya jgak...  ZzzZzz .. [2x5 jea korang nihh]  .. ny acc fb dya.. korang mesti knal alip.. ala.. alip kan superman.. of coz korang knal... http://www.facebook.com/profile.php?id=100001373494675 
p/s:- sorry.. amek pic without ur permission ~!

                                                               Shazrill Aiman^_^
ny abg angkat afin yg ke-2.. ala.. abg kpada alip.. ~heee ..  n then.. kwan kpada abg kndung afin... baeq3... ^_^  .. boley lar.. haha.. afin just pggil dya abg aeman jea.. haha.. simple jewp..abg aeman tua 3 thun drey afin....  hurmm.. abg aeman org yg lucu ,, of coz pndai speaking... [japan plax tuhh] .. ~heee... ayat fav abg aeman "xtaw xtaw ,, most welcome"  ahax... ^_^  ny link fb abg aeman.. korang mesti knal gak.. ^_^  http://www.facebook.com/shazryll  
p/s:- sorry,, steal ur pic without ur permission first.. haha

                                                              Nor Ewan Shah^_^
yg ny abg angkat afin yg third.... haa.. baeq2.. pndai wat lawak lak tuhh.. kwan kpada abg aeman n kwan abg kndung afin... nama nya... Nor Ewan Shah.. but... afin just pggil abg ewan... slalu support afin bila afin dlam trouble.. abg ewan unn always tlong afin slesaikan msalah..  dya baeeeqqq...  [terbaeeqqq]  ~!  .. abg ewan pun tua 3 thun drey afin.. .. .. .. .. afin pling rpat ngn abg ewan jea... pling rpat.. boleyh kongsi msalah... tapi abg2 angkat laen.. just sikit ja kongsi.. ~heee.. ny link fb abg ewan plak...  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000711858463
p/s:- sorry,, afin amek pic abg ewan without ur permission..

                                                          Syahmihanif Syah^_^
haaa.. ny abg angkat afin yg last skali..nama pnuh dye Syahmihanif Syah bin Md. Sah.... baeq.. smua baeq.. awek dye pun baeq  ~heee... afin just pggil abg syah... kdg2 pggil syah jea.. ~hahaha.. ^_^  .. haa.. 6pak x pic tuhh.. of coz lar 6pak kann.. cumell kan?? sweet couple.. huhu...  afin just knal abg syah drey muka buku yg sdang popular skrang ny... ~heee...  afin slalu crita tntang msalah afin kat abg syah.. dya bnyak mmbantu afin.. haishh.. baeq lahh.. slalunya.. mna ada org yg nak trlibat dlam mslah org laen... tapi abg syah sggup amek risiko... wlaupun risiko x berat mna pun.. ~heee... ishh.. BTW.. abg syah bnyak sgt bantu afin dlam msalah ngan kwan2 nihh... klau afin minx nasihat drey abg syah.. dya kasi... bnyak lahh abg syah kasi... ^_^   .. hah.. lagi satu... abg syah kata dya nak popular.. huhu.. so.. dye suroh afin ltak link fb dye.. hahaha.. tah papew...   http://www.facebook.com/profile.php?id=1334058926



thankz sgt2 kat korang coz  slalu support afin...  makasehh,, gracias,, gomawo,, thank u,, terima kasih,, 
moga pnjang umo k..  ^_^ 

Saturday, 17 December 2011

PeRsAhAbaTAn HAnyA SEbUAh PErjaLaNAn iDop

Dalam persahabatan kita harus ~ !
  • POSITIF - dalam prsahabatan, msing2 hrus brfikiran positif 'n' sdia mnerima klebihan mahupun klemahan antara satu sama laen. Lebih baeq lagi jika kita mncari tman yg memiliki mnat 'n' kecenderungan yg same. Dgn itu, msing2 boley brkongsi mnat. Walau bagaimanapun jgn trlalu brharap 'n' mendesak tman kita mnyukai apa yg kita suke. Respectlah pndirian 'n' favourite dya juge.
  • MEMBANTU TANPA HARAPKAN BALASAN - smua org tawu, sbagai shabat kita hrus sling bantu-mmbantu each others. Namun, help lah dgn ikhlas 'n' jgn mgharapkan sbarang blasan dri stiap prtolongan yg kita hulurkan. Sesungguhnya tangan yg mmberi adalah lebiy baeq dri tangan yg accept.
  • MENERIMA PENDAPAT - jgn sempitkan  fikiran kita  dgn pemahaman mahupun kpercayaan kita sndiri. Sebaliknya kita perlu mghargai 'n' respect pndapat serta pndangan org laen terutama sahabat kita yg always inginkan yg the best for us.
  • MENDOAKAN KEBAHAGIAAN - slalu doakan sahabat kita agar idopnya always in good condition 'n' happy. Believe in the same time that dya juga slalu mendoakan for us. Every time doa kita dimakbulkan, setiap kali itulah prsahabatan kita 'n' dya will be stable.
  • UTAMAKAN KEJUJURAN - ini adalah problem yg always happen in befriend iaitu tidax jujor 'n' brpura-pura baeq hanya d dpan. Sebaliknya d blakang sgala kburukan sahabat dijadikan bhan crita. Janganlah mnjadi sahabat yg 'talam due muke' . Kita perlu jujor 'n' sikap ini adalah very important 'n' sememangnya mnjadi etika d dlam brsahabat.
  • ELAK MEMBERI BEBAN - jangan campor adukkan problem yg kita hadapi dgn prsahabatan. Memang bnar kita boley meluahkan prasaan antara satu sma laen, namun jgn smpai sahabat kita turut rasa trbeban dgn prmasalahan yg kita sdang hadapi. Sentiasa brhati-hati agar masing2 rasa d repect 'n' appreciate. 

RENUNGAN ~
 "mempunyai seorang sahabat sejati lebiy brharga dripada seribu teman yg mmentingkan diri sndiri"  ^_^

Gadis jaGA akhlAkmU ~ !

Antara adab2 nye ialah :~
  • Memulakan sgala urusan dgn bcaan Bismillahirrahmanirrahim.
  • Menjaga kbersihan scara mnyeluruh dgn cara mndi 'n' mnyucikan diri.
  • Memotong kuku tangan 'n' kaki pada stiap minggu.
  • Mendahulukan bhagian kanan utk stiap prbuatan sperti brwudhuk, memakai pkaian, ketika mandi 'n' brjabat tangan.
  • Memuji ALLAH (mnyebut sgala puji bgi ALLAH) sesudah bersin.
  • Meminta izin dari ibu bapa sblum kluar dari umah.
  • Membiasakan diri dgn amal yg soleh seperti bribadah, brsedekah, brsembahyang sunat, mghampirkan diri kpada ALLAH, brzikir 'n' mmbaca AL-QURAN.
  • Meletakkan tangan d mulut ktika menguap krana menguap dgn mulut trbuka luas klihatan tdak sopan slain dpat mghalang sesuatu msuk ke dalam mulut.
  • Mulakan suapan mkanan dgn bacaan doa serta tidak mencela mkanan dgn mengucapkan trlalu msin, krang msin, lembik, trlalu kras 'n' the others.
  • Ktika d meja mkan, biarkan org2 yg lebih dewasa mgambil mkanan trlebih dhulu. Ini adalah utk mghormati mreka.

 FAEDAH BERADAB MULIA : ~
  • Mendapat pahala 'n' prlindungan dari ALLAH SWT.
  • Dihormati kawan2.
  • Menjadi contoh yg baeq kpda adeq2 'n' rkan sebaya.
  • D sayangi ibu bapa 'n' guru.
  • Cemerlang dlam plajaran.

Wednesday, 14 December 2011

anNOyiNg bROtHER n mE - 2

Assalamualaikum para2 readers 'n' bloggers . ^^ .uke.. are u ready guys?? ny episode yg kedua tntang annoying brother n me   ... ^_^, .. ! hurmm.. nak start drey mne yeaa?? ishh. . kdg2 syaf mnyampah nan abg 2... slalu dye jea yg mnang.. bkan nk give up kat adeq dye...kwn2 dye pown serupe..-hehe- kalo korang bace.. jgn amek atey yeaa !! tpey kengkawan dye.. half jea lar yg prangai mcm abg syaf.. time mak syaf marah2.. dya slalu wat lawax bodo dye 2.. n then.. marah mak .. kurang lar.. but.. bile syaf yg wat lwak ... huh.. lgsung x lyan.. lgey mrah adew lar .. :'(  !  tape2.. syaf x kesah yg 2... sabo jea lar! biasa lar.. abg anak sulong... huh! ;\   ...  syaf rse mcm trpinggir.. nak wat camne.. ujian ALLAH... so, sabo jea lar! syaf rse mcm mak lebiy sygkan abg drey syaf.. hurm ..nak wat cam ne?? so.. sabo jea lar .. (maybe korang akan kate.. ihh.. x dew ayt laen ke nk wat? asyik sabo.. sabo..sabo) ^_^ . . bgey yg knal abg syaf.. korang jgn dok gatai p gitaw dya.. biaq dya taw sndri yeaa.... biaq dya bkak blog nih.. but.. dya ukan taw adeq dya uwat blog... :\  .. haha.. good position ! uhh.. almak.. aduyaii!! adew something yg harus syaf wat ny.. so smpai sini sja lar... hehe .. ^_^  are u enjoy with this?? i think u're not ...  right?? ^_^ ... but.. naseb baeq abg syaf baeq! kwan2 dye unn baeq.. x isap rokok.. mntak2 lar x isap rokok smpai bila2 coz lam atey syaf.. syaf syg sgt2 kat dye..   :')  .. hari ny (14/12/11)  kamy due kmas blik... syaf tlong dya kmas blik dya.. sonok sgt.. tpi dya x tolong unn kmas blik syaf .. :(    but it's okay :D .. i had a lot of fun today!! ^_^ :D see u soon .. daaa!!

ApAkAh pEmBERiAn IsTiMeWA UnTUk MaMa kAMU ? ^_^

Selain sebiji kek, tentu kita memikirkan apekah hadiah yg sesuai utk mama kita sempena Hari Ibu ? D sini ada cara utk kita knal pasti apakah minat dan favourite mama kita! ^_^

1. Banyak baju mama kamu brwarna? 
    A-blue
    B-green
    C-red
    D-black
2. Makanan ringan kesukaan mama kamu?
    A-ice-cream
    B-kentang goreng
    C- kekacang
    D-chocolate
3. Perhiasan yg ada d dlm almari rumah kamu?
     A-bingkai gmbar
    B-bkas telur
    C-bunga plastik
    D-pinggan mgkuk
4. Lagu kesukaan mama kamu?
    A-bukan cinta biasa:Siti Nurhaliza
    B-dan sebenarnya:Yuna
    C-my all:Mariah Carey
    D-hanyut:Faizal Tahir

5. Mama kamu suka?
    A-mnonton wayang
    B-shopping
    C-memasak
    D-menari
6. Cara mama mlayan kamu..?
    A-tegas
    B-trlalu memanjakan
    C-mmentingkan plajaran
    D-pntingkan didikan agama
7. Mama kamu seorang?
    A-pkerja d pjabat
    B-surirumah
    C-mmpunyai prniagaan sndri
    D-guru


Banyak A
Kamu patut mghadiahkan mama kmu bgkai gmbar coz walaupun seboq bkerja, mama kmu sntiasa inginkan kmu skeluarga slamat n happy. Wajah kmu n mama kmu d bgkai itu akan mguat lgi igatannya kpda kmu ktika d office.
Banyak B
Hdiahkan sekeping kad dri kmu. Dya berasa amat d hargai dgn ucapan indah dripada kmu. Trasa pnat lelahnya mmbsarkan kmu slama ny brbaloi (huh,,terharunye). Pasti kad ucpan itu akan d tampal d pintu refrigerator n setiap kli mmandangnya, mama psti trsenyum.
Banyak C
Hdiahkan mama kmu skeping tiket wyang ataw tket mnonton teater. Tentunya mama kmu ingin dlm ksibukan mguruskan prniagaan. mama kmu pasti ingin mluangkan stu msa yg brkualiti utk kmu skeluarga. Tentu ia mnjadi stu detik yg indah untuknya yg akan d kenang smpai bila2 (ohh..sweetnye).
Banyak D
Sejambak bunga adalah pmberian yg mnis untk mama kmu. Lebiy indh jika kmu mmbuat kjutan swaktu dya plang drey skolah. Ltakkan bunga itu d ats katil bliknya n tntu dya akn mnangis kgembiraan. Tidak slah brbelanja lebiy sdikit krana ksih mama tiade nilainyee...

sekian - wassalam! ^_^