Saturday, 17 December 2011

PeRsAhAbaTAn HAnyA SEbUAh PErjaLaNAn iDop

Dalam persahabatan kita harus ~ !
  • POSITIF - dalam prsahabatan, msing2 hrus brfikiran positif 'n' sdia mnerima klebihan mahupun klemahan antara satu sama laen. Lebih baeq lagi jika kita mncari tman yg memiliki mnat 'n' kecenderungan yg same. Dgn itu, msing2 boley brkongsi mnat. Walau bagaimanapun jgn trlalu brharap 'n' mendesak tman kita mnyukai apa yg kita suke. Respectlah pndirian 'n' favourite dya juge.
  • MEMBANTU TANPA HARAPKAN BALASAN - smua org tawu, sbagai shabat kita hrus sling bantu-mmbantu each others. Namun, help lah dgn ikhlas 'n' jgn mgharapkan sbarang blasan dri stiap prtolongan yg kita hulurkan. Sesungguhnya tangan yg mmberi adalah lebiy baeq dri tangan yg accept.
  • MENERIMA PENDAPAT - jgn sempitkan  fikiran kita  dgn pemahaman mahupun kpercayaan kita sndiri. Sebaliknya kita perlu mghargai 'n' respect pndapat serta pndangan org laen terutama sahabat kita yg always inginkan yg the best for us.
  • MENDOAKAN KEBAHAGIAAN - slalu doakan sahabat kita agar idopnya always in good condition 'n' happy. Believe in the same time that dya juga slalu mendoakan for us. Every time doa kita dimakbulkan, setiap kali itulah prsahabatan kita 'n' dya will be stable.
  • UTAMAKAN KEJUJURAN - ini adalah problem yg always happen in befriend iaitu tidax jujor 'n' brpura-pura baeq hanya d dpan. Sebaliknya d blakang sgala kburukan sahabat dijadikan bhan crita. Janganlah mnjadi sahabat yg 'talam due muke' . Kita perlu jujor 'n' sikap ini adalah very important 'n' sememangnya mnjadi etika d dlam brsahabat.
  • ELAK MEMBERI BEBAN - jangan campor adukkan problem yg kita hadapi dgn prsahabatan. Memang bnar kita boley meluahkan prasaan antara satu sma laen, namun jgn smpai sahabat kita turut rasa trbeban dgn prmasalahan yg kita sdang hadapi. Sentiasa brhati-hati agar masing2 rasa d repect 'n' appreciate. 

RENUNGAN ~
 "mempunyai seorang sahabat sejati lebiy brharga dripada seribu teman yg mmentingkan diri sndiri"  ^_^

Gadis jaGA akhlAkmU ~ !

Antara adab2 nye ialah :~
  • Memulakan sgala urusan dgn bcaan Bismillahirrahmanirrahim.
  • Menjaga kbersihan scara mnyeluruh dgn cara mndi 'n' mnyucikan diri.
  • Memotong kuku tangan 'n' kaki pada stiap minggu.
  • Mendahulukan bhagian kanan utk stiap prbuatan sperti brwudhuk, memakai pkaian, ketika mandi 'n' brjabat tangan.
  • Memuji ALLAH (mnyebut sgala puji bgi ALLAH) sesudah bersin.
  • Meminta izin dari ibu bapa sblum kluar dari umah.
  • Membiasakan diri dgn amal yg soleh seperti bribadah, brsedekah, brsembahyang sunat, mghampirkan diri kpada ALLAH, brzikir 'n' mmbaca AL-QURAN.
  • Meletakkan tangan d mulut ktika menguap krana menguap dgn mulut trbuka luas klihatan tdak sopan slain dpat mghalang sesuatu msuk ke dalam mulut.
  • Mulakan suapan mkanan dgn bacaan doa serta tidak mencela mkanan dgn mengucapkan trlalu msin, krang msin, lembik, trlalu kras 'n' the others.
  • Ktika d meja mkan, biarkan org2 yg lebih dewasa mgambil mkanan trlebih dhulu. Ini adalah utk mghormati mreka.

 FAEDAH BERADAB MULIA : ~
  • Mendapat pahala 'n' prlindungan dari ALLAH SWT.
  • Dihormati kawan2.
  • Menjadi contoh yg baeq kpda adeq2 'n' rkan sebaya.
  • D sayangi ibu bapa 'n' guru.
  • Cemerlang dlam plajaran.

Wednesday, 14 December 2011

anNOyiNg bROtHER n mE - 2

Assalamualaikum para2 readers 'n' bloggers . ^^ .uke.. are u ready guys?? ny episode yg kedua tntang annoying brother n me   ... ^_^, .. ! hurmm.. nak start drey mne yeaa?? ishh. . kdg2 syaf mnyampah nan abg 2... slalu dye jea yg mnang.. bkan nk give up kat adeq dye...kwn2 dye pown serupe..-hehe- kalo korang bace.. jgn amek atey yeaa !! tpey kengkawan dye.. half jea lar yg prangai mcm abg syaf.. time mak syaf marah2.. dya slalu wat lawax bodo dye 2.. n then.. marah mak .. kurang lar.. but.. bile syaf yg wat lwak ... huh.. lgsung x lyan.. lgey mrah adew lar .. :'(  !  tape2.. syaf x kesah yg 2... sabo jea lar! biasa lar.. abg anak sulong... huh! ;\   ...  syaf rse mcm trpinggir.. nak wat camne.. ujian ALLAH... so, sabo jea lar! syaf rse mcm mak lebiy sygkan abg drey syaf.. hurm ..nak wat cam ne?? so.. sabo jea lar .. (maybe korang akan kate.. ihh.. x dew ayt laen ke nk wat? asyik sabo.. sabo..sabo) ^_^ . . bgey yg knal abg syaf.. korang jgn dok gatai p gitaw dya.. biaq dya taw sndri yeaa.... biaq dya bkak blog nih.. but.. dya ukan taw adeq dya uwat blog... :\  .. haha.. good position ! uhh.. almak.. aduyaii!! adew something yg harus syaf wat ny.. so smpai sini sja lar... hehe .. ^_^  are u enjoy with this?? i think u're not ...  right?? ^_^ ... but.. naseb baeq abg syaf baeq! kwan2 dye unn baeq.. x isap rokok.. mntak2 lar x isap rokok smpai bila2 coz lam atey syaf.. syaf syg sgt2 kat dye..   :')  .. hari ny (14/12/11)  kamy due kmas blik... syaf tlong dya kmas blik dya.. sonok sgt.. tpi dya x tolong unn kmas blik syaf .. :(    but it's okay :D .. i had a lot of fun today!! ^_^ :D see u soon .. daaa!!

ApAkAh pEmBERiAn IsTiMeWA UnTUk MaMa kAMU ? ^_^

Selain sebiji kek, tentu kita memikirkan apekah hadiah yg sesuai utk mama kita sempena Hari Ibu ? D sini ada cara utk kita knal pasti apakah minat dan favourite mama kita! ^_^

1. Banyak baju mama kamu brwarna? 
    A-blue
    B-green
    C-red
    D-black
2. Makanan ringan kesukaan mama kamu?
    A-ice-cream
    B-kentang goreng
    C- kekacang
    D-chocolate
3. Perhiasan yg ada d dlm almari rumah kamu?
     A-bingkai gmbar
    B-bkas telur
    C-bunga plastik
    D-pinggan mgkuk
4. Lagu kesukaan mama kamu?
    A-bukan cinta biasa:Siti Nurhaliza
    B-dan sebenarnya:Yuna
    C-my all:Mariah Carey
    D-hanyut:Faizal Tahir

5. Mama kamu suka?
    A-mnonton wayang
    B-shopping
    C-memasak
    D-menari
6. Cara mama mlayan kamu..?
    A-tegas
    B-trlalu memanjakan
    C-mmentingkan plajaran
    D-pntingkan didikan agama
7. Mama kamu seorang?
    A-pkerja d pjabat
    B-surirumah
    C-mmpunyai prniagaan sndri
    D-guru


Banyak A
Kamu patut mghadiahkan mama kmu bgkai gmbar coz walaupun seboq bkerja, mama kmu sntiasa inginkan kmu skeluarga slamat n happy. Wajah kmu n mama kmu d bgkai itu akan mguat lgi igatannya kpda kmu ktika d office.
Banyak B
Hdiahkan sekeping kad dri kmu. Dya berasa amat d hargai dgn ucapan indah dripada kmu. Trasa pnat lelahnya mmbsarkan kmu slama ny brbaloi (huh,,terharunye). Pasti kad ucpan itu akan d tampal d pintu refrigerator n setiap kli mmandangnya, mama psti trsenyum.
Banyak C
Hdiahkan mama kmu skeping tiket wyang ataw tket mnonton teater. Tentunya mama kmu ingin dlm ksibukan mguruskan prniagaan. mama kmu pasti ingin mluangkan stu msa yg brkualiti utk kmu skeluarga. Tentu ia mnjadi stu detik yg indah untuknya yg akan d kenang smpai bila2 (ohh..sweetnye).
Banyak D
Sejambak bunga adalah pmberian yg mnis untk mama kmu. Lebiy indh jika kmu mmbuat kjutan swaktu dya plang drey skolah. Ltakkan bunga itu d ats katil bliknya n tntu dya akn mnangis kgembiraan. Tidak slah brbelanja lebiy sdikit krana ksih mama tiade nilainyee...

sekian - wassalam! ^_^

Monday, 12 December 2011

maCaM MaNa i X mERAJOK

  • Selalu kalau dating takde cite laen daaa,,, asyik pasal moto, bola, moto, bola. Sikit unn dya x tnya i ny sihat ke x?? makan daa ke belom??
  • Dya lebiy pntingkan moto dya drey i. Prnah satu ktika d arey ujan lbat dya tggalkan i semata-mata nk tgok moto dya basah ke x.. walhal moto dye parking lam bgunan.. menyampah!
  • Kadang-kadang dya lgey sygkan kwn dya drey i.. klau i ny trlantar kat hospital (bkan hospital gile yea),,, jgn harap dye nk dtang tnya khabar. Cuba klau kwan dya yg skit, sanggup ponteng apa2 kerja yg dya lakukan msa 2 nak jaga kwn dya.
  • Ade ke birthday i dye bagi kek pisang.. itu unn dya kata klau ada lbih msa pergi kenduri arwah rumah jiran dya.. Lpas 2 dya kata x baeq membazir. I x qesah pasal kek pisang 2,, tpi bab membazir 2 i hangin lar. Dya 2 sminggu skali beli handphone baru,, x membazir pulax??
  • Prnah skali 2... i pkai bju baru. I tanya lar dye.. cute x. Dya jawab cute... i unn suke!. Lpas 2 baru i prasan, dya bkan kata i lawa, dya seboq tgok sport rim moto. Sabo jea lar!!
  • Setiap kali i ajak prgi dating mcm2 alasan dye bagi. Dmam, skit prut, takde mood... dah biasa sgt dah dgn alasan 2. Cuba klau kwn2 dya ajak kluar... kpala kna balut smpai kaki unn dya sggup! ! !  MACAM MNA LAR I X MERAJOK

JaGaLaH HaTi iBu kaMu

  •  Fahami sikap ibu kita. Mereka maybe slalu marah2 ataw membebel kpada kita. Jangan sesekali mnjawab ataw mlawan ckap mereka. Cuba renungkan 'n' fikir secara positive apa yg trsirat 'd' sebalik sikap ibu kita itu maybe adew kbaikannya. ^_^
  • Setiap kali tibanya 'special day'(not spe-sial) mereka, contohnya hari jadi, hari ibu 'n' sbagainya. Don't forget to give them something special(skali lagi.. not spe-sial yea). Tidak semestinya present yang expensive untuk mnunjukkan pghargaan. Sebuah kad ucapan pastinya sudah memadai bagi mereka. ^_^
  • Lakukan apa yg ibu kita sukai 'n' jangan ingkar ape yg mereka suruh. Buat something yg mereka x suke brmakna kita melakukan prbuatan yg derhaka. ^_^
  • Don't forget utk bantu ibu kite ketika dya memerlukan prtolongan. Tolong ibu memasak, (eh.. mak syaf tgah msak), temani ibu membeli-belah 'n' sebagainya akan membuat dya lebih eppy. ^_^
  • Jangan sesekali membandingkan ibu kite dgn ibu org laen, setiap org pasti adew keistimewaan yg trsendiri. Sudah namanya ibu, tentunya dya mmg special 'n' tiade tolok bandingnya. ^_^
  • Hadiahkan ibu kita dgn kejayaan dlam pelajaran, pastinya itu akan lebiy membahagiakannya. ^_^
  • Jika pertuturannya adew mengecilkan atey kita, jgn mudah mrah 'n' cuba brsabar (sabar kan separuh dripada iman). Beritahu mereka prasaan kita 'n' pastinya dya akan lebiy rasional selepas ini. ^_^
  • Bercakaplah with lembah-lembut 'n' to be quiet jika kamu dimarahi. Jangan membantah prmintaan ibu kita coz of that akan membuat mereka lebih berkecil atey. ^_^

ANnoYiNg bRoTHer AnD mE

NY CERITA TENTANG SYAF NAN ABG SYAF ~







kitorang selalu gado2.. x prnah berenti gado...... tapi klau kami brgado..kami ada kelebihan...kami gado lam snyap2 jea.. tada sapa tawu.. kecuali ALLAH lar kan.. hehe,,, kitorang ny gadoh.. tapi x taw sbb apa... punya pasai kami lar nak gadoh ka tamau kan?? korang seboq aper?? cehh.. guraw jea.. jan amek atey yea.. kih2,,, tapi yg syaf suka kan.. part2 ny lar.. sejak kbelakangan ny kitorang rapat sesangad.. wahh.. best2... brtuah nya syaf.. hik2,,,(bangga kejap).... aduyai... no idea lar... blog ny msih baru,,, still in progress!! so,, bgi lar tunjuk ajar skit yea... hehe.. opps... daa trlepas tjuk daa ny.. uke2.. kita kmbali ke kisah khidupan syaf nan abg syaf .... biasa lar abg lar ktakan.... mcm syaf jgak.... x suka lyan adeq sndiri... mcm 2 lar abg syaf.,,,,... setiap mnusia adew sikap yg brbeza-beza... so,, logic lar jgak kan... (apew lar yg aq mrapu ny,,, no idea no idea,, common,,hurry up idea,,get in to my brain..)   .. uke lar.. maybe smpai d sini sja kisah syaf nan abg syaf 2,,, kang dye trbersin mampos..-kahkah- .. klau adew papew lagi.. maybe adew episode yg ke-2 kod.. hehe.. tggu jea lar..  hope u like it (someone)  ^_^  
p.s:-  kot kot jea lar.. hik2  ... don't b angry arr!